Kwasy Omega to najbardziej znane kwasy tłuszczowe, o których słyszał chyba każdy. Wpływają korzystnie niemal na wszystkie układy ludzkiego organizmu i są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia i kondycji.
Co odróżnia je od „złego” tłuszczu, którego dietetycy każą unikać?
NNKT – co to takiego i czemu są potrzebne?
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to grupa tłuszczy, które są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Kwasy te mają głównie pochodzenie roślinne, a w ludzkim organizmie pełnią wiele istotnych funkcji:
- wpływają korzystnie na pracę serca i układu krążenia poprzez:
- redukcję trójglicerydów i cholesterolu LDL (hamując ich powstawanie w jelitach i wątrobie, co zmniejsza ryzyko miażdżycy);
- działanie przeciwzakrzepowe (właściwości antyagregacyjne kwasów omega obniżają ryzyko wystąpienia zakrzepów i ich powikłań – takich jak np. zawał lub udary mózgu);
- właściwości hipotensyjne (obniżają podwyższone ciśnienie tętnicze i pomagają utrzymać je na prawidłowym poziomie)
- wspierają układ kostny – poprzez udział w procesie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. W wieku dziecięcym dbają o prawidłowy wzrost kości, a w starszym wieku zapobiegają osteoporozie;
- wspomagają układ immunologiczny – dzięki ograniczeniu syntezy cytokin prozapalnych, ograniczają stany zapalne w organizmie;
- wpływają korzystnie na liczebność zdrowej flory bakteryjnej jelit, wspierając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Omega 3, 6 a może 9? Czym się różnią?
Wszystkie kwasy Omega to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wszystkie są potrzebne w ludzkim organizmie. Najpopularniejsze z nich to zdecydowanie kwasy Omega-3, wśród których wyróżniamy:
- ALA – kwas alfa linolenowy, silny antyoksydant;
- EPA – kwas eikozapentaenowy, wspierający układ krążenia;
- DHA – kwas dokozaheksaenowy, budujący układ nerwowy.
O właściwościach kwasu Omega-3 można przeczytać na https://www.mollers.pl/kwasy-omega-3/.
Z kolei wśród kwasów Omega-6 się wymienia:
- LA – kwas linolowy, antyoksydant, wpływający hamująco na rozwój nowotworów;
- GLA – kwas gamma-linolenowy, wpływający szczególnie korzystnie na skórę;
- AA (ARA) – kwas arachidonowy, budujący błony komórkowe i regulujący procesy kurczenia się naczyń krwionośnych.
Kwas Omega-9 ma jednego głównego przedstawiciela, jaki jest kwas oleinowy. Posiada właściwości obniżające stężenie cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi stężenie HDL, wpływa również na spadek poziomu trójglicerydów i chroni skórę przed nadmierną utratą wody.
Głównym źródłem kwasów omega są:
- siemię lniane (Omega 3 i 9);
- tłuste ryby morskie (Omega 3)
- oleje roślinne (Omega 3, 6 i 9);
- orzechy i pestki (Omega 3, 6 i 9).
Kwasy Omega to niezbędny składnik dobrze zbilansowanej diety. Dlatego, dbając o zdrowie własne i najbliższych warto wzbogacić posiłki o produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
BIBLIOGRAFIA
- Jasińska, N. (2012). Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka. Journal of NutriLife, 10.
- DĘBIŃSKA-KUBIAK, Magdalena. NNKT. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli o co chodzi z tymi „omegami”?. (https://dietetycy.org.pl/nnkt-niezbedne-nienasycone-kwasy-tluszczowe/ dostęp 5/10/2023)
- MATERAC, Ewa, MARCZYŃSKI, Zbigniew, et BODEK, Kazimiera Henryka. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol, 2013, vol. 46, no 2, p. 225-233.
- Farag, M. A., & Gad, M. Z. (2022). Omega-9 fatty acids: Potential roles in inflammation and cancer management. Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, 20(1), 1-11.
—
Artykuł sponsorowany
Taki tran to dobra opcja jesienią
Fajnie, że o tym wspominacie