Kwasy Omega – dlaczego są tak ważne?

Kwasy Omega to najbardziej znane kwasy tłuszczowe, o których słyszał chyba każdy. Wpływają korzystnie niemal na wszystkie układy ludzkiego organizmu i są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia i kondycji.
Co odróżnia je od „złego” tłuszczu, którego dietetycy każą unikać?

NNKT – co to takiego i czemu są potrzebne?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to grupa tłuszczy, które są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Kwasy te mają głównie pochodzenie roślinne, a w ludzkim organizmie pełnią wiele istotnych funkcji:

  • wpływają korzystnie na pracę serca i układu krążenia poprzez:
    • redukcję trójglicerydów i cholesterolu LDL (hamując ich powstawanie w jelitach i wątrobie, co zmniejsza ryzyko miażdżycy);
    • działanie przeciwzakrzepowe (właściwości antyagregacyjne kwasów omega obniżają ryzyko wystąpienia zakrzepów i ich powikłań – takich jak np. zawał lub udary mózgu);
    • właściwości hipotensyjne (obniżają podwyższone ciśnienie tętnicze i pomagają utrzymać je na prawidłowym poziomie)
  • wspierają układ kostny – poprzez udział w procesie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. W wieku dziecięcym dbają o prawidłowy wzrost kości, a w starszym wieku zapobiegają osteoporozie;
  • wspomagają układ immunologiczny – dzięki ograniczeniu syntezy cytokin prozapalnych, ograniczają stany zapalne w organizmie;
  • wpływają korzystnie na liczebność zdrowej flory bakteryjnej jelit, wspierając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Omega 3, 6 a może 9? Czym się różnią?

Wszystkie kwasy Omega to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wszystkie są potrzebne w ludzkim organizmie. Najpopularniejsze z nich to zdecydowanie kwasy Omega-3, wśród których wyróżniamy:

  • ALA – kwas alfa linolenowy, silny antyoksydant;
  • EPA – kwas eikozapentaenowy, wspierający układ krążenia;
  • DHA – kwas dokozaheksaenowy, budujący układ nerwowy.

O właściwościach kwasu Omega-3 można przeczytać na https://www.mollers.pl/kwasy-omega-3/.

Z kolei wśród kwasów Omega-6 się wymienia:

  • LA – kwas linolowy, antyoksydant, wpływający hamująco na rozwój nowotworów;
  • GLA – kwas gamma-linolenowy, wpływający szczególnie korzystnie na skórę;
  • AA (ARA) – kwas arachidonowy, budujący błony komórkowe i regulujący procesy kurczenia się naczyń krwionośnych.

Kwas Omega-9 ma jednego głównego przedstawiciela, jaki jest kwas oleinowy. Posiada właściwości obniżające stężenie cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi stężenie HDL, wpływa również na spadek poziomu trójglicerydów i chroni skórę przed nadmierną utratą wody.

Głównym źródłem kwasów omega są:

  • siemię lniane (Omega 3 i 9);
  • tłuste ryby morskie (Omega 3)
  • oleje roślinne (Omega 3, 6 i 9);
  • orzechy i pestki (Omega 3, 6 i 9).

Kwasy Omega to niezbędny składnik dobrze zbilansowanej diety. Dlatego, dbając o zdrowie własne i najbliższych warto wzbogacić posiłki o produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

BIBLIOGRAFIA

  1. Jasińska, N. (2012). Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka. Journal of NutriLife, 10.
  2. DĘBIŃSKA-KUBIAK, Magdalena. NNKT. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli o co chodzi z tymi „omegami”?. (https://dietetycy.org.pl/nnkt-niezbedne-nienasycone-kwasy-tluszczowe/ dostęp 5/10/2023)
  3. MATERAC, Ewa, MARCZYŃSKI, Zbigniew, et BODEK, Kazimiera Henryka. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol, 2013, vol. 46, no 2, p. 225-233.
  4. Farag, M. A., & Gad, M. Z. (2022). Omega-9 fatty acids: Potential roles in inflammation and cancer management. Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, 20(1), 1-11.

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy

Dodaj komentarz